Лютика

( 0 от 5 )
Loading...
Запази рецептата
  • lyutika-s-pitka
  • pecheni-chushki-pechen-domat-pechen-patladzhan-zelen-luk
  • 5 mВреме за приготвяне
  • 10 mВреме за готвене
  • 15 mГотово след
Принтирай Рецептата

Традиционната българска лютика е рарядка, която е разпространена предимно в Северна България. Врачанска, Плевенска, Тетевенска, по кнежански, влашка, селска… Всеки край си има своя рецепта и настоява, че тя е най-вкусната. Макар да има множество вариации, включително и с царевично брашно и боб, основа на всички са печените чушки. Всички останали вкусове – домат, чесън, магданоз, лук – ги допълват много приятно.

Майка ми приготвяше тази лютика много често от годината, защото имахме домашни зеленчуци, които слагаше отделно в буркани печени чушки, печени патладжани и печени домати. Не е нужно да ви убеждавам колко е вкусно и свежо!

Лютиката, оказва се е любимо ястие на много хора, като всеки я предпочита по различен начин, в зависимост от това как е приготвяна именно от майка му или баба му! Ние няма да влизаме в спорове чия лютика е най-вкусна. Предпочитаме просто да си я хапваме с мек или пък препечен хляб, всякак ни харесва. Важното е да е в достатъчно количество. Носи вкуса на лято, който можете да си припомняте и в по-студените месеци на годината. Ако й добавите парче сирене и някакво сухо месце, си става чудна вечеря.

Необходими продукти

  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +

Начин на приготвяне

  • При наличието на зимнина вкъщи отваряме бурканите, зарязваме всичко на много ситно и мешаме, но това е в добри случай.

  • Първа стъпка

    Изпечете патладжана, домата и чушките. Аз ги пека във фурната, стават чудесни. Сложете патладжана и чушките в купа с капак за по-лесно белене и ги задушете в него докато поизстинат. Обелете ги и махнете семките.

  • Втора стъпка

    Нарежете ги на едри парчета и ги сложете в купа. С помощта на клъчник намачкайте леко зеленчуците, но нека не станат на каша, просто леко ги счукайте. Добавете нарязания на ситно лук и овкусете със сол и зехтин.

  • При желание си натрошете сирене и препечете няколко филийки хляб.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

x

Lost Password