Талиатели с гъби и доматен сос

( 5 от 5 )
Loading...
Запази рецептата
  • presyavane-brashno-za-teliateli
  • tochene-na-testo-za-teliateli
  • domashni-teliateli-domaten-sos
  • 2Порции
  • 10 mВреме за приготвяне
  • 20 mВреме за готвене
  • 30 mГотово след
Принтирай Рецептата

Допреди няколко месеца не бях пробвала да направя домашна паста, но винаги си има първи път. Моят първи път беше, лятото на 2020 година когато Пламен ми подари машина за прясна паста. Гледах машината с трепет и малко доза притеснение как ще се получи, а ето няколко месеца по-късно аз не мога да си помисля да закупя от магазина някакъв вид паста.
Талиатели с гъби и доматен сос – толкова обикновено и толкова вкусно. Факт е, че паста може да се приготви с абсолютно всичко. Рецептата е подходяща за тези, които постят (без кашкавала, разбира се), но честно казано, на нас ни харесва комбинацията, а това че няма месо изобщо не ни притеснява. Както всяка рецепта за приготвяне на паста и тази отнема 30-ина минути (заедно с приготвянето на тестото), че даже по-малко след като придобиете тренинг. Както казах, времето за приготвяне е малко, така че преди да започнете с подготовката на продуктите, сложете тенджера с подсолена вода на котлона, в която ще сварите прясната паста.

Необходими продукти

  • За прясната паста
  • За гъбите
  • За доматения сос
  • За сервиране
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +
  • Добави към списъка +

Начин на приготвяне

  • Първа стъпка

    Ще започнем с тестото за талиателите. (Правилото при приготвянето на тестото за паста е 100 г брашно и 1 яйце на човек.) Пресейте с купа брашното, направете кладенче в него и чукнете яйцата в него. Поръсете с щипка сол. С помощта на вилица разбийте яйцата леко, докато се смесят с част от брашното. След това продължете да месите с ръце. Трябва да получите гладко тесто. Оформете тестото на топка и го разделете на 4 еднакви части. Разточете тестото (тук използвах машината за паста, като разточих до степен 7, но може и да използвате точилка) можете да нарежете с помощта на нож или с приставката на машината за рязане. (Ако нарежете ленти с дебелина 3 мм, ще получите лингуини. Ако лентите са с дебелина 1 см - това са талятели, а ако дебелината им е 2.5 см. ще получите папарделе.) Варете в подсолена вода за 30 секунди. След като ги извадите ги полейте със зехтин, за да не слепят.

  • Втора стъпка

    Гъбите се почистват и се нарязват на филийки. В тиган се загрява маслото и се запържват гъбите (на умерена температура) докато омекнат.Накрая се овкусяват със сол. През това време нарежете лука на ситно и го сложете в друг тиган с малко олио, след като омекне добавете нарязаните на ситно чушки и консервата домати. Когато доматения сос се сгъсти го овкусете с черен пипер и сол.

  • В чиния сложете от прясната паста, гъбите и доматения сос. За завършек добавете босилек и настърган кашкавал.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

x

Lost Password