Сезонно хранене

От време на време на всеки му се прияжда нещо, което по принцип не е характерно за съответния сезон. Като ягоди по Коледа, домати на Нова Година. Всъщност основно през зимата ни се прияждат пролетно-летните свежи, плодове и зеленчуци. Това е така защото ни е студено и искаме да се доближим до лятото?

Но залужава ли си нетърпеливостта ни да ядем ягоди през декември и защо е по-добре да изчакаме да им дойде сезона? Най-вече защото колкото по-близо до ритъма на природата се храним, толкова по-добре за всички нас.

Защо трябва да се храним със сезонни плодове и зеленчуци?

Голяма част от зеленчуците, които не са в сезона си в България, обикновено се транспортират от други държави. Зеленчуците, които се транспортират, се берат, без да са съвсем узрели, за да не започнат да гният по пътя, а освен това се пръскат с препарати, за да издържат по-дълго.

Сезонните храни ни дават точните хранителни вещества, от които имаме нужда през съответния сезон.

Сезонните продукти са по-богати на витамини и минерали, защото обикновено са отгледани навън, а не в оранжерии. Те са успели в максимална степен да усвоят хранителните вещества от почвата и слънцето и по този начин да ни осигурят изобилие от витамини, минерали и ензими.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

x

Lost Password