Кюфтета от елда и спанак

( 0 out of 5 )
Loading...
Save Recipe
  • elda-spanak-luk-morkov-podpravki
  • vegan-kyuftentsa-s-elda-i-spanak
  • 15 мПодготовка
  • 30 мГотвене
  • 45 мГотово след
Принтирай рецептата

Днешната рецепта отново е просто, но засищащо ястие – Кюфтета от елда и спанак. Това ястие е идеално за пролетно време, когато наистина искате лесно, но вкусно ястие.

Насладете се на рецептата заедно с информация за тази суперхрана – Елда!

Въглехидратите са основният хранителен компонент на елдата. Присъстват и протеини и различни минерали и антиоксиданти. Хранителната стойност на елдата е значително по-висока от тази на много други зърнени култури. Хранителните факти за 3,5 грама (100 грама) сурова елда са:

Калории: 343
Вода: 10%
Протеини: 13,3 грама
Въглехидрати: 71,5 грама
Захар: 0 грама
Фибри: 10 грама
Мазнини: 3,4 грама

Най-богатите минерали в обикновената елда са:


Манган. Намира се във високи количества в пълнозърнести храни, манганът е от съществено значение за здравословния метаболизъм, растежа, развитието и антиоксидантната защита на вашето тяло.

Мед. Често липсваща в западната диета, медта е основен микроелемент, който може да бъде от полза за здравето на сърцето, когато се яде в малки количества.

Магнезий. Когато присъства в достатъчни количества във вашата диета, този основен минерал може да намали риска от различни хронични състояния, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Желязо. Недостигът на този важен минерал води до анемия, състояние, характеризиращо се с намалена способност за пренос на кислород в кръвта ви.

Фосфор. Този минерал играе съществена роля в растежа и поддържането на телесните тъкани.

*Източник.

Нека да преминаваме към рецептата!

Необходими продукти

  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +

Начин на приготвяне

  • Първа стъпка

    Измийте и сварете елдата в отношение 1:3. Малко преди да я свалите от котлона, добавете ситно нарязания спанак.

  • Втора стъпка

    Нареже на ситно лука, а моркова го настъргайте. В дълбока купа разбъркайте зеленчуците, подправките и вече сварената елда и спанак. Разбъркайте добре и добавете брашно, за да се сгъсти.

  • Трета стъпка

    На дъното на тавата, в която ще печете сложете хартия за печене. Оформете кюфтенца и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

x

Lost Password