Едва ли има човек, който да не обича пица. Вие познавате ли такъв? Някои предпочитат тестото на пицата им да бъде тънко и хрупкаво, за други е по-приятно да се заситят с дебело и сочно тесто. По дефиниция италианската пица е с тънко тесто, свеж доматет сос, моцарела и зелени подправки като босилек и риган. Останалилте продукти са въпрос на вкус.
В малък съд разбъркайте содата, захарта заедно с топлата вода. В дълбок съд разбъркайте брашното и солта, направете кладенче в средата и изсипете топлата вода и зехтина. Започнете да месите. Ако е необходимо, добавете още брашно или пък още вода. Когато тестото спре да лепи по пръстите, покрийте го с фолио и го оставете да втаса за 20 мин. Ако опаковате тестото във фолио, то може да почака в хладилника и цели два дена. Когато е готово, разстелете го върху набрашнен плот с помощта на точилка.
Загрейте зехтина и добавете пресния босилек, нарязан на ситно. Сложете доматите и с помощта на дървена лъжица ги накълцайте в самия съд, в който приготвяте соса. Намалете котлона и бъркайте периодично. Когато сосът се сгъсти, овкусете със сол и пипер. Нарежете гъбите на филийки, киселите краставички и маслините на сито и чушката на шайби.
Е, идеалният вариант е това да стане в пещ, но тъй като говорим все пак за домашно приготвена пица, ще ви предложим един трик. Купете си традиционен български сач или керамична плоча, загрейте го максимално във фурната и изпечете пицата си върху него. Вкусът ще ви очарова! Не пропускайте обаче момента със силното нагряване. Пицата се пече най-отдолу на максимална температура. Готова е за 15-20 мин. Когато извадите пицата от фурната, по желание украсете с пресен босилек и/или рукола и сервирайте веднага с добре изстудено бяло вино.