Вкъщи си правим домашно кисело зеле. Отворих кофата, за да взема да си направим салата и ми се доядоха вкусните домашни сармички от детството. След като се сготвихам мирише толкова вкусно на дом и зимен уют, че чак съседи усетиха уханието разнасящо се от глинения гювеч във фурната!
Нарежете лука на ситно и го запържете за около минута в сгорещено олио заедно с нарязания на ситно морков. Добавете каймата и пържете около 10 минути, като разбърквате периодично. В отделен съд сварете ориза и след това го добавете към каймата. Поръсете със солта, черния и червения пипер и чубрицата.
Във всеки зелев лист сложете по 1-2 с. л. от плънката и завийте сармите. На дъното на гювеча сложете лист от зелето. Върху тях подредете сармите със затворената страна надолу. Налейте вода колкото да покрие сармите. Сложете в студена фурна и печете на 190 градуса за час.