Всеки обича пилешко, но пробвали ли сте да печете цяло пиле? Ако отговора е не, а дори и да е да, тази рецепта е една класика в нашата култура и трябва да се опита. От пияното пиле с картофите ще има за всеки вкъщи.
Измийте добре пилето. Поръсете със сол, черен пипер и червен пипер и хубаво натрийте с разтопеното масло, за да полепне. Сложете в тава пилето, аз използвах йенска тенджера, за да може да се затвори и да се сготви по-добре. Полейте пилето с бирата и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете 2 часа, като няколко пъти по време на печенето поливайте с бульона, който в тавичката.
Обелете картофите и разполовете всеки един. Тях също овкусете, като поръсите с малко червен пипер и сол. Сложете картофите при пилето и върне във фурната. Печете още 1 час.
Да ви е сладко пияното пиле с картофи. Сипете си с чаша със студена бира и се насладете на оставащия ден.