Вкъщи харесваме италианските ястия и затова си ги приготвяме. Но трябва да си призная, че отдавна Лазанята не беше присъствала на нашата трапеза. Затова реших, че е време да се върне и направих класиката, а именно Лазаня болонезе. Скоро ще започнем и домашни кори да си правим, но за това в някоя от следващите рецепти.
Ще започнем с приготвяне на соса Болонезе. За целта лука и моркова се нарязват на малки кубчета и се запържват в загрятото олио. Щом омекнат, се добавя каймата и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи. След това се добавя доматеният сос. Сосът се подправя със сол, черен пипер и червен пипер и се оставя да къкри на тих огън около 20 минути или докато почти цялата течност не се изпари.
Докато чакаме соса да стане, ще направим и другия сос, а именно сос Бешамел. В дълбок тиган се запържва брашното в разтопеното масло за минута. След това на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко. Сосът къкри на тих огън, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и черен пипер.
Щом вече и двата ни соса са готови следва да сглобим нашата лазаня. Но преди това трябва да подготвим нашите кори. В подходящ съд кипнете вода и бланширате корите 20-30 секунди. След това ги извадете и ги оставете да се отцедят добре. Корите се подреждат на дъното на правоъгълна тава и щом покрият дъното, се заливат със сос Болонезе. Следва още един ред кори и отново сос Болонезе. Това се повтаря до изчерпване на количествата, като е важно да се завърши с кори за лазаня. Лазанята се залива със сос Бешамел и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около 40 минути или докато при пробождане с вилица или клечка сме сигурни, че корите за лазаня са омекнали напълно.
Малко преди лазанята да е напълно готова, се поръсва обилно с настърган кашкавал и се връща обратно във фурната, за да се разтопи и позлати кашкавалът.
Лазанята се поднася гореща, нарязана на квадратни порции, като по желание се декорира с връхчета пресен и ароматен босилек.