Вкусни, хрупкави картофи на фурна, които изглеждат като пържени, но всъщност са печени и са идеалната компания на чаша бира, на пържоли, шишчета, кюфтенца или само тях да похапвате. Предимството е, че се приготвят с много малко мазнина, така че можем да ги сложим в графата „здравословно“.
Обикновено картофите никога не са еднакви по размер, освен ако не сте си ги подбрали внимателно и педантично още в магазина, нито в градината растат еднакви. В случай, че имате сравнително еднакви по големина картофи, може прилежно да ги нарежете на полумесеци, вкъщи се стараем да са еднакви по-големина.
Рецептата е пределно лесна и всеки начинаещ ще се справи с нея, резултатът е достатъчно добър, усилията и времето за подготовка – на практика нулеви, а продуктите са налични винаги и по всяко време, във всяка кухня. Всеки може да импровизира с подправките – да добави къри, сух лук, риган, босилек, мащерка, чубрица – това, което семейството ви обича.
Фурната се загрява на 200 градуса. Тава се застила с хартия за печене. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на еднаква дебелина. Овкусяват се с подправките. Добавя се олиото и картофите се разбъркват с ръце. Може да ползвате купа или да овкусите картофите направо върху хартията, с която сте постелили тавата. Разпределят се в тавата, така че да са на един ред. Не ги натрупвайте, защото няма да се получи хрупкавият ефект. Печенето за 45 минути. Поглеждайте ги от време на време. Във вашата фурна може да е нужно малко повече или по-малко време.