С това ястие се връщам в спомените от детството. Всички у дома много го обичахме, независимо дали е приготвен е поднесен със сирене или без. Качамака от днешната рецепта е по-лек, с много по-малко царевично брашно го приготвям и става за нула време! Опитайте рецептата, няма да съжалявате!
Водата се сипва в тенджера. Добявят се солта и царевичното брашно. Тенджерата се слага на умерено силен огън и сместта се загрява с често разбъркване в началото (докато се затопли) и непрекъснато, когато се загрее и започне да се сгъстява. Вари се около 10 минути от момента на завиране и се добавя 2/3 от маслото.
Същевременно в друг съд (тиган или малка тенджера) се разтапя останалата част от маслото. Загрява се докато започне да цвърчи и се запържи леко (става златисто) и трябва да се внимава да не загори. Тенджерата със запърженото масло се дръпва от огъня, добавя се червеният пипер и се разбърква енергично.
В чиния се натрошава от сиренето и след това се насипва от свареният качамак. Залива се с маслото.