Гювечът е емблематичен за българската кухня, но се приготвя в целия балкански регион. Подобно ястие има и в молдовската, румънската, грузинската, унгарската кухня. Смята се, че името е турско, но всъщност идва от арабския език. Ястията, печени в глинен гювеч, са с много по-добри вкусови и хранителни качества, защото съдът се загрява бавно, готвенето става на умерена и равна температура. Важно е да не забравяте, че глинените съдове се слагат в студена фурна, иначе ще се спукат.
В гювеч могат да се приготвят различни ястия. Като започнем от това дали да има месо или не, и стигем до това какви зеленчуци ще включва. Препоръчително е зеленчуците да бъдат сезонни. Затова през есента и зимата обикновено се комбинират патладжан, картофи, лук, моркови, зелен боб, домати, бамя, грах. Можете да добавите и различни меса – свинско, пилешко, телешко. Съветът на кулинарите е да се използват по-мазните части на животното – гърди, плешка, врат, за да не стане сухо месото и в същото време зеленчуците да се сготвят в достатъчно мазнина.
Нарежете на средно големи парчета картофите, чушките, патлажана и морковите. В тава или голяма купа разбъркайте всички зеленчуци с червения и черния пипер и солта. А в друга купа осолете пилето. Наредете половината от зеленчуците в гювеча, след това пилешкото месо и накрая останалите зеленчуци. Сипете 1 чаша вода и виното. Гответе ястието на 200 градуса около час. След това намалете на 150 градуса и продължете готвенето, докато омекнат всички продукти.