Гювеч с пилешко месо и зеленчуци

( 5 out of 5 )
Loading...
Save Recipe
  • zelenchuci
  • pileshko-i-zelenchici
  • gyuvech-s-pileshko-meso-i-zelenchici
  • 15 мПодготовка
  • 1:30 чГотвене
  • 1:45 чГотово след
Принтирай рецептата

Гювечът е емблематичен за българската кухня, но се приготвя в целия балкански регион. Подобно ястие има и в молдовската, румънската, грузинската, унгарската кухня. Смята се, че името е турско, но всъщност идва от арабския език. Ястията, печени в глинен гювеч, са с много по-добри вкусови и хранителни качества, защото съдът се загрява бавно, готвенето става на умерена и равна температура. Важно е да не забравяте, че глинените съдове се слагат в студена фурна, иначе ще се спукат.

В гювеч могат да се приготвят различни ястия. Като започнем от това дали да има месо или не, и стигем до това какви зеленчуци ще включва. Препоръчително е зеленчуците да бъдат сезонни. Затова през есента и зимата обикновено се комбинират патладжан, картофи, лук, моркови, зелен боб, домати, бамя, грах. Можете да добавите и различни меса – свинско, пилешко, телешко. Съветът на кулинарите е да се използват по-мазните части на животното – гърди, плешка, врат, за да не стане сухо месото и в същото време зеленчуците да се сготвят в достатъчно мазнина.

Необходими продукти

  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +

Начин на приготвяне

  • Нарежете на средно големи парчета картофите, чушките, патлажана и морковите. В тава или голяма купа разбъркайте всички зеленчуци с червения и черния пипер и солта. А в друга купа осолете пилето. Наредете половината от зеленчуците в гювеча, след това пилешкото месо и накрая останалите зеленчуци. Сипете 1 чаша вода и виното. Гответе ястието на 200 градуса около час. След това намалете на 150 градуса и продължете готвенето, докато омекнат всички продукти.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

x

Lost Password