Чудите се как да разнообразите приготвянето на боб. Как да Ви разкрие най-добрите си свойства и аромати? Ще ви предложа една необичайна рецепта.
Сигурно си спомняте вкуса на боб в гърне, което се носеше из цялата улица и всички деца се събирате и чакате да ви сипат по една паниичка. Е няма как да запалим огън, за да постигнем същия вкус, но след като опитате тази рецепта ще се влюбите в нея.
Ако нямате малки гювечета, може и в голям да го направите.
Ще започнем с накисването на боба за цялата нощ. Нужно е това, за да може след това да се сготви по-добре и вкуса му да е същия като на нашето детство. (Ако не го накиснете вечерта, то в топла вода за 7-8 часа също ще донесе същия ефект).
След като боба се е киснал цялата нощ, вече може да започнем с готвенето му. Сложете боба в тенджера с вода, отношението е 1:2. Докато се вари трябва да смените водата поне 2 пъти. Бобът се проверява дали е готов като с лъжица вземете и леко като духнете да се бели.
Докато боба се вари, ние ще си подготвим зеленчуците. Нарежете ги на малки парченца. И във всяко гювече сложете по равно количество от зеленчуците. Сипете малко вода и ги сложете във фурната на 180 градуса за 10 минути, за да се сготвят и пуснат своите аромати.
Вече в гювечетата имаме зеленчуците, сложете сега и от боба. Тук ще оставя на вас да прецени как ви харесват повече, дали с повече зеленчуци или с по-малко. Остана последната щриха, а именно нашите подправки. Върнете във фурната за още 15 минути и вече имаме вкуса на детството.