Истинска домашна баница с тиква! Казвам истински, защото е правен по-старомодният начин – а именно с ръчно точени кори!
С напредване на времето и динамичното ни ежедневие, все по рядко прибягваме към традиционните рецепти. А е жалко! Защо ли? Няма рецепта, която може да замести вложеният труд, отдаденост, традиции и любов с които се приготвя. Надявам се, да Ви вдъхновя с моята рецепта и да сложите на Вашата трапеза истинска традиция. С тази рецепта искам да Ви припомня как Вашите баби са точили домашни кори, как едно време се правеха баниците. С тази рецепта ми се иска поне един човек да науча, как да приготви домашния си тиквеник.
В купа се смесват солта, водата и оцета. Към вече пресятото брашно се добавят течните съставки. Меси се с ръце до получаване на меко тесто, което да се отделя от ръцете. Ако е необходимо може да се добави още брашно, но при мен досега не се е налагало. Тестото се оформя на топка, покрива се със стреч фолио и се оставя да престои около 15 минути на стайна температура. След това от него се оформят по-малки топки – при мен 4 на брой. Всяка топка се полива хубаво с олио (над купа) и всичките топки се поставят в същата купа, покриват се с фолио и се оставят да престоят около 30 минути.
Тиквата се разбърква се с останалите съставки и се оставя докато се приготви тестото. В случай че се е отделила течност, тя се отстранява. Взима се една топка и върху намаслен плот(или набрашнен), първоначално се разточва с точилка на кора, като се започва от центъра към краищата. Когато кората е добре разточена, започва да се тегли с ръце, в краищата и последователно, обикаляйки в кръг. Колкото по-тънко – толкова по-добре. Не се притеснявайте ако някъде се скъса, това на по-късен етап няма да личи. Върху всяка кора се разпределя плънка и се навива на руло. Краищата на рулото може да се отстранят. Всяко руло се завива като охлюв в тава, намазана с масло или застлана с хартия. Оформената баница се намазва с олио.
Баницата с тиква се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност( зачервяване) за 50 минути. Изважда се и се оставя да се охлади. По желание може да се поръси с пудра захар.