Минаха вече няколко дни от Рождения ден на човека до мен, а именно на Пачо. И вече дойде и времето на тази рецепта, но преди това малко предистория.
Животът ни поднася странни изненади и ни кара да правим неща, които не сме си и представяли, че можем. Всекидневно се сприятеляваме с хора, които понякога се оказва, че преобръщат целия ни живот и ни променят до неузнаваемост, но освен това ни стимулират да открием себе си. Ето такъв човек имам и аз до себе си. Той е най-прекрасният човек, който можех да срещна, и най-прекрасният човек, който можеше да се влюби в мен. Не мисля, че мога да намеря думи да опиша какъв човек е той, но определено бих пожелала на всекиго да има по един такъв в живота си. Той винаги ме подкрепя и понякога мисля, че вярва в мен повече, отколкото аз някога изобщо ще вярвам в себе си. Той ме кара да бъда по-добра, да се боря, да успявам, да бъда смела, да вярвам в себе си, да доказвам какво мога и никога да не стоя в ъгъла. Той ме предизвиква, помага ми да се боря със самата себе си и с ужасната си емоционалност, като същевременно ми помага да порасна и да не приемам несправедливостите наоколо толкова тежко. Той ме кара да се усмихвам, кара сърцето ми да тупти, когато го виждам щастлив, кара ме да бъда горда с успехите му и да вярвам силно в мечтите му.
Оставаше седмица до Рождения му ден и затова реших да се съобразя с неговите предпочитания за десерти. Задачата не беше никак лесна и така дойде Веган тортата. Колкото и да се опитвах да скрия от него, че ще има торта…не успях за жалост. Знаеше си, че ще има, но поне не знаеше каква. Така бързо свърши, че нямаше време за второ парченце. Тук е моментът да кажа, че имаше и бебе торта и успях да си открадна още едно парченце. Е разбира се, ние празнуваме рождения му ден поне по 2 пъти и неговото желание за второто празнуване отново беше Веган торта, но този път помагаше и той. И не се плашете от времето за приготвяне, лесна е и ще можете да правите и други неща през това време.
Измийте добре елдата под течаща вода и отделете всички лоши парченца. Поставете измитата елда в стъклена или керамична купа и накиснете във вода. Добавете супена лъжица органичен ябълков оцет - (това помага за по-нататъшното разграждане на фитиновата киселина). Накиснете за 6 часа. Водата ще стане мътна. Изплакнете добре под течаща вода и ги отцедете много добре. След 2 часа накиснете бадемите, кашуто и орехите във вода. Накиснете за 4 часа. Изплакнете добре и ги отцедете. Ако не сте взели белени, тук е момента да ги обелите.
Сложете бадемите и кокосовите стърготини в блендер. Блиндирайте, докато се получат фини трохи, добавете останалите съставки и блиндирайте отново, докато се получи смес с лепкава консистенция. Оформете с ръце по дъното на формата. Формата трябва да е с падащо дънно 26 см. (използвала съм 24 см. и една бебе форма).
Добавете кашуто, солта, кленовия сироп, какаото, кокосовото мляко и ваниловия екстракт в блендера и блиндирайте на висока скорост за 2 мин. Трябва да се получи много гладка смес. Добавете разтопеното какаовото масло, като блиндирате още 1 минута. Изсипете върху основата на тортата във формата за торта и оставете във фризера за 30 мин. или докато сместа стегне добре.
Добавете орехите, кленовия сироп, къпините, кокосовото мляко и ваниловия екстракт в блендер и блиндирайте на висока скорост за 2 мин., докато се получи много гладка смес. Добавете разтопеното кокосово масло, като блиндирате още 1 минута. Изсипете върху шоколадовия слой и поставете във фризер за 30 минути или докато сместа стегне добре.
Добавете фъстъците, кленовия сироп, малините, кокосовото мляко и лимоновия сок в блендер и блиндирайте на висока скорост за 2 мин., докато се получи много гладка смес. Добавете разтопеното кокосово масло, като блиндирате още 1 минута. Изсипете малиновия слой и поставете във фризер за 4 часа или докато тортата се стегне напълно.
Може и да използвате само един вид ядки. Ако сте забравили защо са така полезни ядките и плодовете, може да прочете тук: Защо са полезни ядките и Основните групи плодове