Тутманик

( 5 out of 5 )
Loading...
Save Recipe
  • слайдър (2)
  • слайдър (3)
  • слайдър (4)
  • слайдър (5)
  • слайдър (8)
  • слайдър (6)
  • слайдър (7)
  • 20 мПодготовка
  • 1:40 чГотвене
  • 2:0 чГотово след
Принтирай рецептата

Пренасяме се от големия град, в едно селце, сгушено в Северозападна България, Ослен Криводол. А как попаднахме там? Отидохме на гости при бабата и дядото на Пламен.
Често тайничко палим колата и отиваме, за да ги изненадаме. И този път не беше по-различен. Да се откъснеш от големия град, дори за малко е презареждане за няколко дена. А като всяка баба и дядо те се радват да ни видят.

От тях може да се учим на много, но най-приятно ми е, когато научавам стари рецепти. Признавам си, че преди да се запозная с Пламен, аз не бях пробвала тутманик. И тук е момента да благодаря, че имах тази възможност.

Вече беше дошъл и моментът да науча как се прави, за да може да си приготвяме в София. Тук отварям голяма скоба, че вкъщи всеки предпочита различен тутманик и затова ще видите три варианта, но рецептата е с количества за един тутманик. Вариантите са: безмесен, с пилешко месо и със сирене.

Необходими продукти

  • За тестото
  • За плънката
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +

Начин на приготвяне

  • Първа стъпка

    Сложете пилешкото месо да се изпече на предварително загрята фурна на 180 градуса за половин час, докато подготвяте тестото.

  • Втора стъпка

    Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Добавят се две-три шепи брашно, разбърква се и се оставя да втаса, докато се образува шапка. В останалото брашно се прави кладенче и там се слагат останалите продукти за тестото. Изсипва се и маята и се замесва меко, нелепнещо тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса. През това време се приготвя плънката.

  • Трета стъпка

    Лукът се нарязва на не много едро. Малко мазнина се загрява и в нея се изсипва лука. Добавя се 1 с.л. вода и се оставя да се задушава около 7-8 минути. Морковите, картофите и чушките се нарязват на ситно. Към задушения лук се прибавят и останалите зеленчуци. Оставя се на слаб огън, докато изври водата и остане само на мазнина. Накрая се прибавят подправките. Разбърква се добре.

  • Четвърта стъпка

    След като зеленчуците са готови прибавяме нарязаното на ситно месо/ сирене или ако искате да няма месо го оставате само със зеленчуци. Разбъркваме добре и плънката вече е готова.

  • Пета стъпка

    Тестото се разточва на много тънко, така че, като се постави, краищата на кората да покриват страните на тавата и да висят извън нея.

  • Шеста стъпка

    Изсипва се пълнежът. Краищата на разточеното тесто се обръщат, като покриват хубаво тутманика отстрани. Отгоре се намазва леко с олио , надупчва се с нож леко на няколко места и се слага да се пече в незагрята фурна на180 градуса.

  • Като се изпече, за да стане мекичък се поръсва с малко вода. Ако искате да запазите хрупкава коричката, пропуснете тази стъпка.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

x

Lost Password