Палачинки – най-обичаната закуска от малки и големи. В същото време, те са идеални и за предястие, и основно ястие, и въпреки че за закуска сме свикнали да ги похапваме с нещо сладко, с палачинки се приготвят и солени вкусотии.
Преди време получих въпрос – защо няма рецепта за обикновени палачинки, то с това трябваше да започнеш. Отговорът е – не знам. Най-вероятно, защото след като си правил хиляди пъти палачинки действаш по усет и не замерваш продуктите, че да напишеш рецепта, а докато се сетиш, че си имал намерение да мериш, сместа за палачинки вече е готова. Ами – ето я най-после рецептата!
Разбийте яйцата с миксер или вилица. Добавете млякото и ванилията, разбъркайте и добавяйте брашното на части. Внимавайте да не се получат бучки. Оставете готовата смес за палачинки да престои около 30 минути.
Загрейте тигана, намаслете дъното и изсипете сместа в средата. Бързо завъртете тигана, така че сместа да се разпредели равномерно по цялото дъно. След като крайчетата на палачинката започнат да се отлепят, обърнете и изпечете от другата страна.
Сервирайте готовите палачинки със сладко, мед, сирене, плодове – както ги обичате! У нас всеки ги хапва различно.