Вкусен традиционен обяд или вечеря! Боб на фурна! У дома почти винаги гарнираме ястията от българската кухня с домашно изпечен хляб! И този път това е препоръчително! Рецептата за боб на фурна носи незабравим вкус и аромат!
Удивително е как едни съвсем обикновени на пръв поглед продукти създават една толкова прекрасна гозба! Ще срещнете различни интерпретации, с различни допълнителни съставки или различни подправки. При приготвянето на зрял боб джодженът е една от най-типичните за него подправки, но това не означава, че не можете да заложите и на друго. Прекрасна и много уханна българска подправка е чубрицата! Бъдете сигурни, че щипка от нея в ястията с боб, също ще ги направи вкусни и с приятен аромат.
Как да приготвите рецептата за боб на фурна вижте тук:
Първо трябва да подготвите боба. Подготовката на боба за рецептата за боб на фурна е като подготовката на боба за всяка рецепта. Измивате добре боба със студена вода. Накисвате го за няколко часа, след като заври излизате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Варите бобът в пропорция (приблизително) 1:3, т.е. една чаена чаша боб в три чаени чаши вода.
В тава с незалепващо покритие нагрейте олиото и добавете нарязания на кубчета зеленчук (лук, чушки и моркови). Запържете до леко омекване и добавете към тях доматеното пюре и джоджена, разбъркайте (можете и във фурната да го направите, но става по-бавно).
Изсипете сварения и прецеден боб в тавата при зеленчука и прибавете предварително смесените и добре разтворени на каша в малко студена вода брашно и червен пипер, разбъркайте и налейте топла вода, колкото да се покрият продуктите, разбъркайте и посолете на вкус. Поставете във фурната на 200 градуса за около 40 минути, до лека препечена коричка. Невероятно вкусен и топящ се в устата печен боб.