Патешкото е едно от най-вкусните птиче меса, но и едно от най-трудните за готвене. Защо казвам, че е трудно? Защото лесно може да стане сухо, но това не трябва да ви отказва. Точно обратното, да ви мотивира да направите най-вкусното патешко. Няма да ви лъжа, има си похват и аз ще ви го издам бързо.
Ще започнем с патешкото, за да поеме от подправките. Нарежете филето на малки парчета и го овкусете със солта, черния и червения пипер. Оставете го 1 час (но не повече от 2), за да може да стане максимално сочно след това.
Докато чакаме патешкото ще направим картофите. Нарежете ги на пръчици. Можете да ги нарежете и на кръгчета , вие си решавате. Сложете ги в голяма купа и поръсете със сол, черен и червен пипер, розмарин и разтопено масло. Сложете ги в тава върху хартия за печене, в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Докато се печат картофите, ние се заемаме с патешкото. Пригответе си един по-дълбок тиган и масло, за да не се захване месото. Котлонът не трябва да е на повече от трета степен. Разтопете маслото и вече може да сложите патешкото. Пече се на слаб котлон, за да може да се сготви равномерно отвсякъде. Всяка страна на месото се готви по 10 минути, ако обичате малко по-сурово го печете по-малко.
Вече месото е готово, картофи също и остава само да седнете с чаша червено вино и да си почивате.