Вкъщи има гофретник откакто се помня. Разбира с той е на Враца и възможността да ги правя е само тук (за момента нямаме в София, но скоро може да имаме нова придобивка). А има ли нещо по- хубаво от мека гофрета, обилно намазана с течен шоколад? Да! Хрупката гофрета обилно намазана с течен шоколад. Даже две гофрети! (Мечо Пух винаги казва по две от всяко).
Гофретите са чудесни за закуска през студените есенни дни, когато човек будейки се мечтае за аромат на сладко, примесен с аромата на горещо кафе или билков чай с много мед и лимон. Но, много хора се отказват от тази наслада за душата и небцето, защото не разполагат с уред за гофрети. Други пък не са открили идеалната рецепта за гофрети. Всъщност, гофрети могат да бъдат направени дори в сандвич скара или контактна преса, или скара грил. Тайната не е в уреда за гофрети, а в идеалната рецепта.
Яйцата се разбиват със захарта, солта и бакпулвера. Към тях се добавят разтопеното масло, ванилията и прясното мляко. Брашното се добавя последно и се забърква смес, подобна на тази за палачинки. Оставяме сместа да почине за десет минути, за да може набухвателите да се активизират. Слагаме около един черпак в предварително загрят гофретник и затваряме. Печем докато започнат да придобиват хубав златист цвят. Най-добре да ги оставим да се охладят една по една, а не една върху друга защото пак ще се задушат и омекнат.
За любителите на соленото захарта може да се пропусне, което не променя особено консистенцията на сместа.