Черен ориз със скариди

( 5 out of 5 )
Loading...
Save Recipe
  • surovi-skaridi-cheren-oriz-limon
  • izchistena-skarida
  • skaridi-s-cheren-oriz-v-rakovina
  • 2Порции
  • 10 мПодготовка
  • 45 мГотвене
  • 55 мГотово след
Принтирай рецептата

Черен ориз със скариди е едно чудесно изискано ястие, което лично аз мога да ям всеки ден. Черният ориз е разновидност на пълнозърнестия ориз. В сравнение с рафинирания ориз, той има по-високо съдържание на фибри и съдържа по-голямо количество витамини и минерали. Черният цвят означава наличието на антиоксиданти в обвивката на оризовите зърна.

Като източник на минерали, черният ориз съдържа основно селен, желязо, калций, цинк и манган, всички полезни елементи, които подпомагат правилното функциониране на организма и които освен всичко друго ни помагат да предотвратим стареенето и болестите. Черният ориз е естествено без глутен, помага ни да снабдяваме тялото си, както с въглехидрати, така и с протеини. Подходящ е за тези, които са на диета. Дори за болните от цьолиакия или тези, които трябва да избягват глутена за определен период от време. Не забравяйте, че калориите в ястие с ориз варират в зависимост от използвания сос, така че ако трябва да обърнете внимание на фигурата си, по-добре изберете лек сос. 

Както пълнозърнестия ориз така и черният изисква по-дълго време за варене от класическия бял ориз. Времето за готвене на черен ориз е между 20 и 40 минути в зависимост от вида и производителя. Имайте предвид, че зърната на тайландския черен ориз са склонни да остават хрупкави и не омекват, както се случва при други сортове ориз.

Необходими продукти

  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +
  • Add to Shopping List +

Начин на приготвяне

  • Първа стъпка

    Изчистене скариди и ги оставете за 30 минути да се накиснат със сол, лимонов сок и вино. През това време измийте ориза и в подходяща тенджера сипете ориза и 2 ч.ч. вода. Сложете на котлона да ври 30 минути на слаб огън. (Възможно е на опаковката на Вашия ориз да пише нещо различно и да е нужно да се вари по-дълго време. Така, че трябва да се съобразите и с това.)

  • Втора стъпка

    След като ориза ни е готов го овкусете със сол и зехтин. В тиган сложете малко масло, за да не се захванат скариди и ги сложете. От всяка страна гответе по 1 минута, скаридите много бързо стават готови и не трябва да ги преготвяте. (Ще разберете, че са готови, когато всяка от страните на скариди стане светла и хване много лек загар.)

  • В чиния сложете от ориза и скаридите. Сервирайте с резанче лимон и чаша бяло вино.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

x

Lost Password