Колко време се готвят различните зеленчуци?
Всички знаем колко полезно е да ядем зеленчуци. Печенето на зеленчуци е не само доста практичен метод, но дори не се нуждаем от рецепта или допълнителни съставки, освен малко мазнина за готвене и подправки. Печенето добавя дълбочина на вкуса и прави всеки един зеленчук много по-апетитен.
За да печем зеленчуците си, просто трябва да ги нарежем на парчета с еднаква големина и да ги сложим в тава с малко мазнина. Нареждаме ги така, че да има само един слой, поръсваме със сол и черен пипер и печем на 180 градуса, докато омекнат и хванат лека коричка по краищата.
Преди всичко, когато можете консумирайте сурови зеленчуците, защото при печенето те губят голяма част от витамините си.
Кои зеленчуци колко трябва да печем, даваме някои насоки:
Тънки и меки зеленчуци като тиквички, чушки, зелен фасул, аспержи, домати – 10-20 минути.
Кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол- 15-25 минути.
Лук : 30-45 минути.
Гъби: 20-40 минути, в зависимост от размера.
Зимна тиква: 30-60 минути, в зависимост от това колко големи са парчетата.
Кореноплодни зеленчуци като моркови, картофи, сладки картофи, цвекло – 35-60 минути, в зависимост от размера.
А вие как приготвяте вашите зеленчуци?