Ползите от сладкия картоф

Сладките картофи, известни още като батати, са не само по-диетични, но и по-здравословни от обикновените картофи.

Наричат ги още „богати картофи“, защото са добре заредени с куп полезни за организма съставки – значително повече от обикновените картофи. Витамин C, калий и фибри са само част от полезните вещества на грудковото растение.

Въпреки подвеждащото си име, сладките картофи са идеалният регулатор на кръвната захар, което ги прави подходящи за диабетици. Освен това са нискокалорични.

Защо е токова полезен сладкия картоф и с какво помага на организма ни?

Витамин D е част от състава на сладките картофи. Този витамин е полезен за зъбите, сърцето, кожата, костите, енергийните нива, както и за нормалната функция на щитовидната жлеза.

Сладките картофи съдържат и  Витамин В6, който предотвратява инфаркти, инсулти и дегенеративни заболявания.

Витамин С е от решаващо значение за функцията на цялото тяло, а сладките картофи имат изобилие от него.

Калия в сладките картофи е отличен за здрави тъкани и мускули. Помага за намаляване на подуването и спазмите, дава енергия и отпуска мускулите, но също така регулира работата на сърцето.

Бета-каротина, който също присъства в сладките картофи действа като антиоксидант. Той помага при артрит, подагра и астма, предпазва от рак на белите дробове и рак на гърдата, а също така намалява ефекта на стареенето.

Бататите са богати на фолиева киселина, необходима за здравословното развитие на плода. Бременните жени със сигурност трябва да ги включат в менюто си.

Сладките картофи са богати и на желязо, което има решаваща роля в производството на червени и бели кръвни телца. Ето защо те помагат срещу анемия.

Ако имате проблеми с изтощена коса и пърхот, бета-каротина, ще им повлияе добре, и в същото време ще стимулира растежа на косата.

Сладките картофи имат изобилие от витамини, които са от жизненоважно значение за метаболизма, както и протеини и въглехидрати.

Ще се радваме да споделите в коментари дали вие сте опитвали ли сладки картофи.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

x

Lost Password