Защо реших да направя домашен бургер, а не да купя директно готов. Отговорът е много лесен, вкуса на домашно приготвено ястие е незаменим. Знам, че ще ви се стори дълго и трудно, но когато го направите ще сте влюбени в тях и ще ви се прииска да си направите отново. Разбира се, може да си купите и готови питки, но ние предпочитаме да си ги направим. Рецептата е за 4 бургера.
Започваме с питките, тъй като те имат нужда от почивка. В купа слагаме водата, маята и захарта. Разбъркваме с подходяща голяма лъжица или бъркалка. Прибавяме яйцата, олиото и отново разбърквам докато се смесят с останалите течни продукти. Добавяме половината количество брашно и разбъркваме с лъжица, слагаме солта и прибавяме на части останалото количество брашно, като започваме да месим с ръце.
Тестото трябва да е една идея по-меко, за да се получат пухкави питки. Поръсваме тестото с брашно, покриваме с подходяща кухненска кърпа и оставям за 30-35 минути на топло. Дори да не си е удвоило обема, това да не ви притеснява, защото ще втаса повторно. Разделяме тестото на 12 еднакви парчета, оформяме ги добре под формата на кръгли питки и ги подреждаме на малко разстояние в голяма тава с хартия за печене. Посавяме тавата във фурната и я пускаме на 50 градуса (така питките ще втасат много по-бързо). След около 10 минути ги намазваме с жълтък. Поръсваме с мак и пускаме фурната на 190 градуса да се пекат за около 25 минути.
Докато ни се печат питките ще направим кюфтенцата. За тях ще ни трябват каймата, едно яйце, галета (може хляб или сухар), сол, чубрица и черен пипер. В купа свесваме продуктите и оформяме еднакви топчета. В тава с хартия за печене ги сплескваме и печем на 180 градуса за 40 минути. На половината време ги обърнате, за да хванат загар и от другата страна.
Остана още малко и ще имаме вкусни и домашни бургери. Време е да направим карамелизирания лук. Нарязваме лука на ситно и го слагаме в нагорещено олио. Бъркаме непрекъснато, за да не ни изгори лука. След като лука ни е придобил загар добавяме сол и малко захар и бъркаме за още 2-3 минути.
Преди да минем към сглабянето на бургера ще направим соса. В чопър слагаме нарязаната тиквичка, спанака, солта и зехтина. И пускаме на най-високата скорост за около 5 минути.
Дойде и последния финален момент, а именно да сглобим нашия бургер. Разрязваме питките и намазваме едната страна със соса. Редим продуктите между двете половинки и гарнираме с пържени картофки или свежа салата.