Какво трябва да знаем за марулята?
Сезонът на марулите е точно сега. Има различни видове марули: айсберг, китайска, къдрава и лятна.
Марулята е изключително богата на витамин С, желязо, фолиева киселина, калций и фибри.
Именно заради съдържанието си на фибри, тя е изключително подходяща при диети, защото засища за дълго и потушава чувството на глад.
Какви свойства има зелената салата:
- ✔️ Действа противовъзпалително.
- ✔️ Подсилва сърцето.
- ✔️ Помага при отслабване.
- ✖️ Може да раздразни стомаха.
- ✖️ Може да съдържа нитрати.
- ✖️ Трябва да се измива внимателно.
Преди консумация на салата е важно да я измиваме старателно от пръстта. Накиснването на листата във вода помага да се “измият” препарати, с които е обработвана, но също така се губят част от витамините. Затова марулите, които не са третирани с препарати нямат нужда от накисване.
Също така е хубаво марулята да се къса с ръце, а не с нож, тъй като се смята, че по този начин, тя запазва витамините в себе си.
Трик за запазване на салата свежа, за по-дълъг период в хладилника, е да я увиете в кухнеска хартия или салфетка и да я поставите в плик. А вие знаете ли други трикове за съхранение или употреба на марулите?