Обикновено приготвяме варено жито за Бъдни вечер или по траурен повод/задушница. Това го натоварва с тежка емоционална символика и го изключва от всекидневната зимна трапеза. За вкусното и полезно варено жито това е напълно незаслужена съдба. Съдържащите се в него витамини и микроелементи, фибри и антиоксиданти ни зареждат с енергия, укрепват имунитета и ни даряват с красота. А това е особено ценно през зимата, когато организмът страда както от липсата на слънце, така и от недостатъчното разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Споделям с вас любимата си рецепта – простичка и икономична, но за сметка на това много вкусна. Варено жито със сушени плодове.
Почистете житото, измийте го добре и го сложете да се вари с водата. Варете на тих огън, докато зърната набъбнат и се спукат, и омекнат. Прехвърлете житото в купа, сложете захарта, канелата и настърганата кора на 1 лимон. Разбъркайте добре и оставете вкусовете да се смесят. Добавете натрошени орехите и сушените плодове (вкъщи имах стафиди и червени боровинки). Вареното жито е най-вкусно, когато престои една нощ.