Всички сме готвили постни пълнени сушени чушки с ориз и всеки си има негов си начин, така и аз. Готвя си ги така, както аз си знам, както у дома се харесват и никога не сменям рецептата, все една и съща е и винаги е с прекрасен резултат. Тайната, ако мога така да кажа, е в количеството лук, не го пестете, той придава сладост, вкус и аромат. Отделно сухите червени чушки имат специфичен сладникав вкус и в съчетание със задушения лук правят пълнените постни сухи чушки уникални.
Накиснете чушките в хладка вода да омекнат. Когато са готови ги отцедете и отстранете семките. Нарежете лука и морковите на ситно и ги сложете в предварително загрято олио. Когато са почти готови добавете ориза (котлонът да е на най-ниска степен), черния и чрвения пипер, чубрицата и солта. Доливате 2ч.ч. вода. Разбърквайте докато оризът я абсорбира напълно. Плънката е готова.
С готовата плънка напълнете чушките. Подредете ги в дълбока тава. Поливате ги с олио на вкус и вода, колкото да покрие дъното на тавата (вместо вода използвах домат от консерва нарязан на парченца). Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.