Готвенето на пара е изключително полезна и здравословна практика. Най-голямото качество на тази технология е, че при нея храната максимално запазва вкуса, цвета, аромата и формата си, както и хранителните си вещества, което е най-важното. Специалните уреди за готвене на пара се продават в магазините за домашни потреби или просто използвайте дълбока тенджера, пълна до 3/4 с вода, върху която се слага метален гевгир, в който поставяме продуктите – зеленчуци, ориз и риба. Тази рецепта е класическа за готвене на пара, а именно риба със зеленчуци.
Изберете филе от посочените риби, а ако не, може да ползвате и нарязана риба, като парчетата трябва да са с големина до 15 см. Рибата добре се осолява и се поръсва с черен пипер.
В първата част от приставката за пара се поставят първо измитите и нарязаните на ивици тиквичка, моркови и картофи. Кипнете в тенджера 1 л вода и сложете приставката за готвене на пара. Гответе 40 минути.
Сложете рибата във втората част на приставката, сложете я върху първата и оставете да се вари за 15 минути. След това внимателно се изваждате рибата и зеленчуците, полива се със струйка зехтин и се поднася докато е топло.
Ако сте забравили защо са полезни рибата и зеленчуците можете да прочетете тук: Колко време се готвят различните зеленчуци и Защо е полезна рибата