Съществуват много исторически и културни преплитания на Балканите и никак не е чудно, че в различни части на полуострова човек намира едни и същи песни, ястия или обичаи. Разбира се, всеки народ добавя по нещо от себе си. Затова въпросът за първообраза често изскача във връзка с най-различни теми и кулинарията не прави изключение. Идентичен е случаят и тук и едно от най-обичаните на Балканите ястия – мусаката.
Истината е, че мусаката е вдъхновила множество варианти, както по отношение на използваните зеленчуци (слагат се моркови, тиквички, чушки), така и при избора на месо – агнешко, телешко, свинско и даже пилешко. Да не говорим, че може и да е напълно вегетарианска.
Мусаката е истинско кулинарно и историческо пътешествие, за това ви предлагаме да се потопим заедно в него. Със сигурност ще излезе нещо много вкусно!
Тази рецепта е за типичната българска мусака, с изцяло домашни продукти. Време е да запретнем ръкави и да се потопим в магията.
Първо ще започнем с нарязването на лука и морковите на ситно. В загрят с мазнина дълбок тиган сложете лука и морковите да се запържат докато поомекнат. Докато чакаме ще обелим картофите и нарежем на дребни кубчета, като не забравяме да бъркаме от време на време. След като лука и морковите са омекнали, добавяме каймата. Пържим докато стане на трохи, като разбъркваме периодично с дървена лъжица. Подправаме със сол, чубрицата, черен и червен пипер и разбъркваме хубаво. Оставаме да се запържи още пет минути, след което преместваме в тава за печене и добавяме вода, колкото да покрие половината от ястието. Печем мусаката около 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато леко се зачерви.
Истинските ценители на това вкусното ястие казват: „Сочна мусака с богата заливка и вкусен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне да ядем!“