Всеки може да се съгласи, че храната при баба винаги е повече от вкусна. Ще ви покажа как бързо и лесно да си направите кюфтета на скара по рецепта на моята баба. Винаги се получават отлично. Не знам дали е от домашната кайма и правилните подправки или голямата любов, с която баба ги прави. Надявам се и на вас да ви харесат, толкова колкото и на мен.
Нарязваме лука и чесъна на ситно. След което, заедно с останалите подправки, го прибавяме към каймата. Разбъркваме хубаво сместа, за да се получи равномерно овкусяване. Съвет от моята баба за добро разбиване - сложете каймата в тава или друг по-голям съд. Поръсете подправките върху каймата. С върха на пръстите започнете малко по малко да откъсвате от каймата и да я местите в другия край, докато минете цялата. Направете го поне 2 пъти. В нашия случай, ние сме разделили каймата на две по-големи топки, защото в едната има лют червен пипер.
След като сме овкусили каймата, започваме да правим кюфтетата. Намокряме ръце, за да не ни се лепи каймата за дланите и пръстите. Вземаме малки топчета кайма и внимателно започваме да ги плескаме, докато станат с големина 2/3 от дланта (около 10 см) и с дебелина около 1 пръст. Намазваме с олио или сланина скарата, за да не се закачат кюфтетата и започваме да ги печем.
Върви чудесно с домашно червено вино и добри приятели. Ще се радвам да споделите отдолу в коментарите или в социалните мрежи вашата рецепта за кюфтенца.
Вместо лук на глави може да използвате лук на перца.
Към подправките може да добавите 2-3 щипки червен пипер.
За любителите на пикантни храни, добавете лют червен пипер или нарязани люти чушлета.