Идеалните брускети са тънки, хрупкави и ухаят на зехтин и риган! И не говоря за съставките, които слагаш върху тях, а за основата от хрупкав хляб, в който се крие тайната на перфектните брускети. По мое мнение хлябът трябва да е много тънко нарязан, хрупкав и добре овкусен с подправки и зехтин. За да станат хрупкави брускетите е необходимо леко да ги запечеш в нагорещен тиган или във фурната. И въпреки че не съм италианка, съм сигурна, че това е един от най-добрите начини да се приготвят супер вкусни брускети. Няма да са така вкусни брускети, ако не си направите и сами хляба, затова ще откриете рецепта и за него. Подробни инструкции ще намериш по-долу.
В топлата вода разтваряме маята заедно със солта, олиото и яйцето и оставяме да шупне. В отделен съд пресяваме брашното, правим кладенче и слагаме шупналата мая. Замесваме меко еластично тесто, което слагаме в набрашнена купа, за да втаса. Когато тестото почти удвои обема си, го премесваме, оформяме като франзела и поставяме в намазнена и набрашнена тава, в която ще печем, за да втаса още веднъж. След като тестото отново удвои обема си, непосредствено преди да сложим да се пече, с помощта на вилица правим дупки в хляба. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.
Хлябът се реже на филийки ( след като е изстинал), които се подреждат в тава, намазват се с 2 с. л. от зехтина и се пекат 5–7 минути в загрята на 170 градуса фурна. Доматите, зеления лук и пресния босилек се нарязват на ситно и се разбъркват добре в купа заедно със сол и студено пресован зехтин. За завършек поръсете с риган.
Ако нямате време, може да използвате готови франзели. Тогава тази рецепта отнема 5 минути и е добра комбинация с чаша вино или бърза закуска.